menu
Word Lid
Nog meer belastinggeld voor moskeeën?

Vloeit er binnenkort nog een pak meer van uw belastinggeld naar de islam? Als het aan deze Vlaamse regering ligt wel. Op het bureau van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers liggen momenteel immers 59 aanvragen voor de erkenning en financiering van protestantste kerkgemeentes, orthodoxe parochies en – vooral – moskeeën. Het Vlaams Belang kondigt uiteraard stevig verzet aan.

Het was Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens die de lijst van nieuw te erkennen gebedshuizen opvroeg bij bevoegd minister Bart Somers (Open Vld). Volgens de minister werden er inmiddels 59 nieuwe erkenningsaanvragen ingediend door 47 moskeeën, 6 protestantse gemeenschappen en 6 orthodoxe parochies.

Erdoganmoskeeën

Chris Janssens stelde na het bestuderen van de lijst vast dat ook opnieuw vijf moskeeën die behoren tot de Turkse Diyanet-structuur hengelen naar subsidies. Het betreft moskeeën uit Sint-Amands, Hasselt, Leopoldsburg, Maasmechelen en Meulebeke.

Het is gekkenwerk dat de Vlaamse regering nog meer moskeeën wil subsidiëren die onder het gezag staan van een Turkse dictator die Europa chanteert en bedreigt”, aldus Janssens. Op dit moment laat de Vlaamse regering overigens al twaalf andere Diyanetmoskeeën financieren met belastinggeld, ondanks zwaar protest van het Vlaams Belang dat in het parlement al herhaaldelijk pleitte voor de schrapping van deze subsidies.

Staatsgevaarlijk

Een andere vaststelling is dat op de lijst van de erkenningsaanvragen zelfs drie moskeeën figureren waarvan een eerdere aanvraag nog botste op een negatief advies van de staatsveiligheid, namelijk de moskeeën El Mouslimin (Antwerpen), El Mohsenien (Berchem) en El Azhar (Waregem).

Het Vlaams Belang zal deze erkenningen uiteraard niet zomaar laten passeren. Vooraleer de erkenning van de 59 gebedshuizen kan gebeuren, moet er immers nog een nieuw decreet gestemd worden in het Vlaams Parlement. De genoemde geloofsgemeenschappen krijgen na goedkeuring van het decreet één jaar om zich aan de daarin opgelijste nieuwe erkenningscriteria te conformeren.

Kerk en staat

Voor het Vlaams Belang past het niet dat in een land waarin ‘kerk en staat’ gescheiden zijn alle belastingbetalers verplicht mee moeten opdraaien voor subsidiëring van religies. “Gelovigen zouden de werking van hun lokale geloofsgemeenschappen zelf moeten financieren”, aldus nog Janssens. “Met uitzondering uiteraard van het onderhoud van ons historisch religieuze patrimonium dat de gemeenschap wel dient te onderhouden.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF